Δραστηριότητες

Χοροθεραπεία

Εβδομαδιαία δραστηριότητα η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι το σώμα και ο νους βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση. Θεωρείται μια μορφή ψυχοθεραπείας κατά την οποία το άτομο χρησιμοποιεί το σώμα του ως μέσο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και διαχείρισης συναισθημάτων. Αναλαμβάνει ο χοροθεραπευτής Γιώργος Κωνσταντίνου.

Εργοθεραπεία

Εβδομαδιαία δραστηριότητα που χρησιμοποιεί την τέχνη σαν μέσο απασχόλησης και έκφρασης. Μέσα από κατευθυνόμενο πλάνο αναπτύσσονται ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και επιτυγχάνεται η ψυχαγωγία και δραστηριοποίηση του ατόμου.Αναλαμβάνει η εργοθεραπεύτρια Βούλα Τσούμα.

Θρησκευτικές Δραστηριότητες

  • Εβδομαδιαία Θεία Κοινωνία για τους Καθολικούς ενοίκους.
  • Μηνιαία Θεία Λειτουργία για τους Καθολικούς ενοίκους.
  • Μηνιαία Θεία Κοινωνία για τους Ορθόδοξους ενοίκους.
  • Εκδηλώσεις για μεγάλες θρησκευτικές γιορτές (Σύκωσεις, Χριστούγεννα, Καρναβάλι, Πάσχα).

Ψυχολογικές / Θεραπευτικές δραστηριότητες

  • Νοητική Ενδυνάμωση: Οι νοητικές ικανότητες (δηλαδή η μνήμη, η προσοχή, ο λόγος, η κρίση, η αφαιρετική ικανότητα, ο προσανατολισμός κ.λπ.) αποδυναμώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Eίναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι τακτικές νοητικής ενδυνάμωσης επιβραδύνουν κατά πολύ μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της άνοιας και συμβάλλουν σημαντικά στην σταθεροποίηση της εξέλιξης της. Οι ένοικοι έρχονται σε επαφή με ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις, με την επίβλεψη της ψυχολόγου Χριστίνας Μαραγκού.
  • Life Story Book: Οι εμπειρίες της ζωής μας διαμορφώνουν την προσωπικότητα μας και ποιοι είμαστε σαν άνθρωποι. Τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας και ιδιαίτερα όσα είναι διαγνωσμένα με άνοια χρειάζονται βοήθεια στο να εκφράσουν σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους, λόγω προβλημάτων στην μνήμη και την επικοινωνία. To Life Story Book είναι μια δραστηριότητα μέσα από την οποία το άτομο μπαίνει στη διαδικασία να θυμηθεί παλαιά γεγονότα και έτσι εξασκεί τη νοητική λειτουργία της μνήμης, αναπολεί προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, εκφράζει τις επιθυμίες, ανάγκες και ανησυχίες του και αναπτύσσει έναν βαθύτερο δεσμό με τον συνομιλητή και τους ανθρώπους γύρω του.