Εξειδικευμένα Προγράμματα

Δραστηριότητες και Ψυχαγωγία​

1

Νοητική Ενδυνάμωση

Οι νοητικές ικανότητες (δηλαδή η μνήμη, η προσοχή, ο λόγος, η κρίση, η αφαιρετική ικανότητα, ο προσανατολισμός κ.λπ.) αποδυναμώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι τακτικές νοητικής ενδυνάμωσης επιβραδύνουν κατά πολύ μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της άνοιας και συμβάλλουν σημαντικά στην σταθεροποίηση της εξέλιξης της. Οι ένοικοι έρχονται σε επαφή με ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις, όπως παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, παροιμίες, αινίγματα, γλωσσοδέτες, ανάγνωση βιβλίων, απάντηση ερωτήσεων κ.α., με την επίβλεψη της πτυχιούχου ψυχολόγου Μαρίας Αντωνίου.

2

Δημιουργική και Αισθητηριακή Απασχόληση

Αυτή η εβδομαδιαία δραστηριότητα περιλαμβάνει την επαφή των ενοίκων με υλικά όπως άμμος, πλαστεσίνη, μπογιές, νερό. Υπάρχει βιωματική εμπειρία που μπορεί να οδηγήσει και στην δημιουργία κατασκευών.

3

Κοινωνικοποίηση

Όλες μας οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην κοινωνικοποίηση των ενοίκων, τόσο με το προσωπικό του Ιδρύματος, όσο και μεταξύ τους. Κάποιοι τρόποι κοινωνικοποίησης είναι συνήθως η ανάπτυξη θεμάτων συζήτησης, καθώς και ο εορτασμός γενεθλίων και θρησκευτικών ή εθνικών επετείων.

Η κοινωνικοποίηση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εξόδους στην κοινότητα π.χ. μικρές ψυχαγωγικές εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς και πολιτιστικούς περιπάτους.

4

Θρησκευτικές Δραστηριότητες

  • Μηνιαία Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία για τους Καθολικούς ενοίκους.

  • Μηνιαία Θεία Κοινωνία για τους Ορθόδοξους ενοίκους.

  • Εκδηλώσεις για μεγάλες θρησκευτικές γιορτές (Σήκωσες, Χριστούγεννα, Καρναβάλι, Πάσχα).

5

Life Story Book

Οι εμπειρίες της ζωής μας διαμορφώνουν την προσωπικότητα μας και ποιοι είμαστε ως άνθρωποι. Οι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα όσοι είναι διαγνωσμένοι με άνοια χρειάζονται βοήθεια στο να εκφράσουν σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους, λόγω προβλημάτων στην μνήμη και την επικοινωνία.

To Life Story Book είναι μια δραστηριότητα μέσα από την οποία ο άνθρωπος μπαίνει στη διαδικασία να θυμηθεί παλαιά γεγονότα και έτσι εξασκεί τη νοητική λειτουργία της μνήμης, αναπολεί προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, εκφράζει τις επιθυμίες, ανάγκες και ανησυχίες του και αναπτύσσει έναν βαθύτερο δεσμό με τον συνομιλητή και τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του.

19/01/2020 – Γιορτή Αγίου Αντωνίου

Ο ετήσιος εορτασμός του Προστάτη της Στέγης μας Αγίου Αντωνίου πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020. Η δεξίωση τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Οι χαιρετισμοί, τα τραγούδια, οι χοροί, τα τσιαττιστά, η κλήρωση και το κοκτέιλ συνέβαλαν σε ένα όμορφο απόγευμα γιορτής και χαράς.

28/12/2019 Επίσκεψη Εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Μούσα Η επίσκεψη του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Μούσα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Στέγη μας, όπου ευχήθηκε καλές γιορτές στους ηλικιωμένους ενοίκους μας και τους μοίρασε δώρα.
08/01/2020 – Επίσκεψη Δήμαρχου Λακατάμιας Επίσκεψη από τη Δήμαρχο Λακατάμιας κα Φωτεινή Χ”Παπά πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Στέγη μας. Η Δήμαρχος ευχήθηκε καλή χρονιά στους ηλικιωμένους ενοίκους μας και μοίρασε δώρα.

19/01/2020– Επίσκεψη κοινοτάρχη Αγίας Μαρίνας

Η επίσκεψη του Κοινοτάρχη της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας κ. Παρτελλή Χατζηφεσσά πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Στέγη μας, όπου ευχήθηκε καλές γιορτές στους ηλικιωμένους ενοίκους μας.

Προσφορά, συνεργασία, εμψύχωση...
Η ώρα χαλάρωσης στην Χοροθεραπεία... ο κάθε ηλικιωμένος μας λαμβάνει προσοχή από τους υπόλοιπους... μοιράζεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του... το νιώθει ότι τον βλέπουν και τον ακούνε... νιώθει σημαντικός... μια ανάγκη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι σε κάθε στάδιο της ζωής.. και ειδικά σε αυτό!
Ομάδα, δημιουργικότητα, μουσική, ρυθμός, κίνηση, αυθεντικότητα, επικοινωνία, σύνδεση, έκφραση, αγάπη, προσφορά, αλήθεια.... ανήκειν!
Εργασία και χαρά! Aσκήσεις για νοητική ενδυνάμωση: Μέσα απο αυτές επιτυγχάνουμε παράλληλα ψυχαγωγία, κοινωνική αλληλεπίδραση και συνεργασία!
Νους υγιής εν σώματι υγιεί...!
Αισθητηριακές δραστηριότητες: αφή, όσφρηση, γεύση, λεπτή κινητικότητα...και πολύ κέφι!
...επειδή ο καθένας μας είναι διαφορετικός, μοναδικός, ξεχωριστός!