Καθημερινά στην Υπηρεσία των Ανθρώπων σας, με Αγάπη και Ευαισθησία
Οι Άνθρωποι μας
Διοικούσα Επιτροπή Διοικητικού Συμβουλίου
Οι πτέρυγες μας στελεχώνονται από εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό με πολυετή πείρα και γνώσεις.
Εργαζόμαστε καθημερινά επί 24ωρη βάση με σεβασμό, στοργή, ευσυνειδησία για το συνάνθρωπο και ομαδικό πνεύμα.
Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί για εμάς την κινητήρια δύναμη μας.
Κύριο μέλημα μας είναι οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος μας να λαμβάνουν ικανοποίηση από τη δουλειά τους, να νιώθουν περήφανοι για τα αποτελέσματα της, και να μπορούν να μετουσιώνουν την ματαίωση ή την κούραση σε θετική σκέψη και δημιουργικότητα.
Αναγνωρίζουμε την αξία του κάθε εργαζομένου και ενισχύουμε την προσφορά του στο έργο του Ιδρύματος μας, μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης και μέσω της παροχής συμβουλευτικής και επαγγελματικής υποστήριξης.
Η Στέγη Ευγηρίας Άγιος Αντώνιος ανεγέρθηκε το 2001 από το εικοσαμελές Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Άγιος Αντώνιος, με Πρόεδρο τον τέως Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κύριο Αντώνη Χατζηρούσο.
Ο αξιότιμος κύριος Αντώνης Χατζηρούσος, είναι ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Ευγηρίας Άγιος Αντώνιος, ενός Φιλανθρωπικού Ιδρύματος που έχει ως κύριο στόχο τη στήριξη των προσφύγων και εγκλωβισμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Έχει επίσης υπηρετήσει ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και Πρόεδρος του Κυπρο-Λιβανικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων.
Είναι μέλος του Chartered Association of Certified Accountants του Ηνωμένου Βασιλείου και για πολλά χρόνια εργάστηκε ως συνεταίρος στο διεθνή οίκο ελεγκτών Coopers και Lybrand. Το 1998 διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος εμπορικής εταιρείας και διευθυντής εταιρειών που ασχολούνται με επενδύσεις σε ακίνητα και περιουσίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Από το 1996 έως το 2016 εξελέγη για τέσσερις διαδοχικές πενταετίες ως ο Εκπρόσωπος της Μαρωνιτικής Κοινότητας στο Κυπριακό Κοινοβούλιο.
Ανθρώπινο Δυναμικό
Η Μάρθα παρέχει τις υπηρεσίες της ως Αν. Διευθύντρια του Ιδρύματος Στέγη Ευγηρίας Άγιος Αντώνιος και της «Μονάδα Φροντίδας Ενηλίκων με Νοητικές Αναπηρίες». Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχει δουλέψει ως Κοινωνική Λειτουργός με παιδιά με νοητικές αναπηρίες, με ηλικιωμένους με διάφορες σωματικές, νοητικές, και αναπτυξιακές αναπηρίες.
Έχει κάνει πολλά βιωματικά εργαστήρια με άτομα της Τρίτης Ηλικίας που μέσα από τα εργαστήρια στόχος της ήταν να κάνει τους ηλικιωμένους μας χαρούμενους, να δημιουργούν πράγματα και αντικείμενα για τα εγγόνια και τα παιδία τους.
Πιο κάτω αναφέρονται μερικά από τα Βιωματικά Εργαστήρια:
- Ομάδες διατήρησης και βελτίωσης δεξιοτήτων που στόχο έχουν την ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών των ηλικιωμένων (μνήμη, μάθηση, αντίληψη, συγκέντρωση, προσοχή), μέσα από ειδικά παιχνίδια που εστιάζουν στην προσοχή, τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης.
- Ομάδες Χειροτεχνίας που στόχο έχουν την έκφραση δημιουργικότητας και φαντασίας (τέχνη, ζωγραφική, γλυπτική, κ.α.).
- Ομάδες Παιχνιδιού που στόχο έχουν την ομαδικότητα και κοινωνικοποίηση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας (παζλ, παιχνίδια με κάρτες).
- Ατομικά Προγράμματα για ενδυνάμωση ατόμων με άνοια με στόχο την σταθεροποίηση και τη νοητική ενδυνάμωση.
Με τα πιο πάνω προγράμματα δίνεται η ευκαιρία στους ηλικιωμένους να ασχοληθούν με τη δημιουργική διαδικασία ώστε να διευκολυνθούν στην επικοινωνία, τη διαχείριση συναισθημάτων και να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία ανασκόπησης της ζωής. Η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορεί να αποδειχθεί μια συναρπαστική εμπειρία. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στα ηλικιωμένα άτομα να συνεχίζουν ομαλά την πορεία του γήρατος, διατηρώντας τα προηγούμενα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες τους, πλούσια σε εμπειρίες και γνώση.
Κατέχει πτυχίο ιατρικής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικότητα Παθολόγου-Καρδιολόγου από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και ειδικότητα Υπερτασιολόγου από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε πρώην Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με ιδιαίτερα αξιέπαινη ιατρική πορεία σε νοσοκομεία της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κατέχει πτυχίο νοσηλευτικής και πολύχρονη πείρα στη Στέγη Ευγηρίας Άγιος Αντώνιος. Διακατέχεται από ιδιαίτερο ζήλο και επαγγελματισμό.
Οι Συνεργάτες μας
Η Μαρία παρέχει τις υπηρεσίες της ως Υπεύθυνη Σύμβουλος Διαχείρισης της «Μονάδας Φροντίδας Ενηλίκων με Νοητικές Αναπηρίες» και είναι υπεύθυνη για την ψυχική υγεία και ψυχαγωγία των ενοίκων του Ιδρύματος Άγιος Αντώνιος.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφοιτώντας με άριστα. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χοροθεραπεία (Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία) στο Roehampton University του Λονδίνου. Αποτελεί Ιδρυτικό, Διοικητικό και Επαγγελματικό μέλος του Συνδέσμου Χοροθεραπείας Κύπρου. Τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, έχει δουλέψει ως Χοροθεραπεύτρια, συνοδός, και φροντίστρια με παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους με διάφορες σωματικές, νοητικές, και αναπτυξιακές αναπηρίες, καθώς και ψυχικές διαταραχές. Έχει αναλάβει για χρόνια την οργάνωση και τον συντονισμό βιωματικών και ψυχοεκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά, ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και την διδασκαλία του μαθήματος Ψυχολογίας στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας.
Μέσα από την επαγγελματική αλλά και την εθελοντική της δράση, αγωνίζεται για την κοινωνική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων πληθυσμών. Το 2020 δημιούργησε την Ομάδα Κοινωνικοποίησης Ανθρώπων με Αναπηρίες «Όμορφη Παρέα», μαζί με την αείμνηστη Μαρκέλλα Καρή από την μαρωνιτική κοινότητα. Επίσης, ως άνθρωπος με εκ γενετής σωματική αναπηρία, δημιούργησε την Ομάδα Ανθρώπων με Μαιευτική Παράλυση, συγγενών και φίλων. Μέσα από την δουλειά της, η Μαρία ενθαρρύνει τα άτομα να εκφράζονται αυθεντικά και δημιουργικά. Πρώτο της μέλημα είναι τα άτομα να νιώθουν ασφάλεια, ώστε να αναπτύξουν τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητας τους, μέσα σε ένα φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον